metaverse-nedir

Teknoloji dünyasında son dönemlerde hakkında en çok konuşulan konulardan biri de kuşkusuz metaverse. Teknoloji şirketlerinin sanal gerçeklik üzerine yaptıkları çeşitli yatırımları duyurması ve son olarak Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'ün şirket ismini "Meta" olarak değiştirmesi metaverse'e duyulan ilgiyi artırdı. İnternetin bir sonraki aşaması olacağı öngörülen metaverse nedir bundan bahsedelim.

Metaverse Nedir?

Metaverse terimi, Antik Yunanca kökenli "meta" (ötesinde anlamında) ile Batı dillerindeki "universe" (evren) sözcüğünün son kısmı alınarak oluşturulmuştur. Bu terim ilk olarak, Neal Stephenson'ın 1992'de yayımlanan Snow Crash adlı bilim kurgu romanında geçmiştir. Stephenson kitabında fizik ve sanal gerçekliği aynı ortamda paylaşarak kurgusal bir evren oluşturmuş ve bu sanal evreni de metaverse kavramıyla nitelemiştir. Stephenson tarafından internetin geleceği olarak ortaya atılan metaverse, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik tabanlı bir internetin yakın gelecekte nasıl gelişebileceğine dair vizyonu oluşturuyor. Metaverse için günümüzde kullanılan genel tanım: Kullanıcıların farklı sanal gerçeklik teknolojileri kullanarak üç boyutlu fiziksel etkileşime girebilecekleri algısal evren. Bu tanım aslında Stephenson'un metaverse tanımı ile aynı. 

Şimdilerde AR/VR teknojileri, online oyunlar, NFT tabanlı dijital sanat eserleri, merkeziyetsiz finans sistemi (DeFi) gibi bir çok alanda kapsayıcı bir terim haline gelen metaverse kavramını tek bir tanıma sığdırmak oldukça güç. 

Son zamanlarda her ne kadar teknoloji şirketlerinin metaverse yatırımlarını duysak da bu alanda ortaya çıkmış somut bir şeyden bahsedemiyoruz. Evet bir süredir metaverse'ü oluşturan bazı bileşimleri kullanıyoruz. Ama ne zaman bu bileşenler bir araya gelir işte o zaman metaverse'ün tam olarak neye benzeyeceği hakkında bir fikir yürütebiliriz. O zamana kadar metaverse hakkında konuşulan her şey bir varsayımdan ibaret olacaktır.

Yorum Yazın

Daha yeni Daha eski